23jan

Nu is het nog uw auto…maar straks? NOvA start campagne weerbaarheid

Steeds vaker worden advocaten geconfronteerd met hoogoplopende emoties, vaak leidend tot bedreiging of het anderszins onder druk zetten van advocaten. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de advocaten in 2022 ten minste één vorm van agressie heeft meegemaakt. De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) ondersteunt hen met verschillende initiatieven om weerbaarder te worden. Al die initiatieven worden de komende maanden via een speciale campagne van de NOvA onder de aandacht gebracht.

‘Nu is het nog uw auto…maar straks?’ En ‘Ik weet hoe je kind naar school fietst.’ Deze zinnen voeren de boventoon op de eerste communicatieve uitingen van de campagne. Aangevuld door ‘Wapen uzelf tegen intimidatie, agressie en bedreiging met het weerbaarheidspakket van de NOvA.’ De boodschappen zijn dit jaar te vinden op websites en in magazines van het Advocatenblad en andere vakbladen. Ook op LinkedIn komt het beeld  – waarop een bekraste auto te zien is – veel langs.

NOvA Advertentie-auto DRUK_A4_weerbaarheid

Met de campagne wil de NOvA advocaten wijzen op de verschillende ontwikkelde initiatieven, zoals weerbaarheidstrainingen, de noodtelefoon, veiligheidsscans en de Vertrouwensadvocaat. Hiermee kunnen zij werken aan hun eigen weerbaarheid. Druk, dreiging en ondermijning zijn een rechtstreekse bedreiging voor de onafhankelijkheid van advocaten. Zij moeten hun werk in het kader van een goede rechtsbedeling in een veilige omgeving kunnen doen.

Meerdere incidenten
In opdracht van de NOvA heeft I&O Research in 2022 onderzoek gedaan naar vormen van agressie tegen advocaten. De helft van de advocaten maakte ten minste één vorm van agressie mee. Vier op de tien maakten zelfs meerdere incidenten mee. 37% beoordeelde het incident dat zij meemaakten als (zeer) ernstig. Later dit jaar wordt dit onderzoek onder advocaten herhaald.

Meer informatie
Dossier Weerbaarheid en veiligheid

2024