22apr

‘De regel is: geen contante betalingen aan advocaten’

In de nieuwe aflevering van NOvUM gaan strafrechtadvocaten Jan Vlug en Jeroen Soeteman met elkaar in discussie over de regel voor contante betalingen aan advocaten. Waar ligt de grens? En hoeveel onderzoek zou je als advocaat moeten doen?

Schermafbeelding 2021-04-22 120726Volgens Vlug interpreteren veel advocaten de regel over contante betalingen onder de € 5.000,- niet goed. ‘Het mag alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden, de raad van discipline is daar duidelijk over. En van mij mag die regel nog wel strenger. We moeten af van die beschuldigingen van witwassen. Ik neem zelf helemaal geen contant geld meer aan, ik wil dat risico niet lopen. Ik wil niet die cliënt die in een Rolls-Royce komt aanrijden en om een toevoeging vraagt.”
Jeroen Soeteman denkt daar anders over: “De regel zoals die nu is, is helder. We moeten ervoor waken dat we onze regels aanpassen alleen omdat er dingen in de media staan. We moeten er juist vanuit gaan dat advocaten te vertrouwen zijn, hun financiële huishouding zorgvuldig voeren en zich aan de regels houden.”

U kunt de nieuwe aflevering van NOvUM hier terugkijken: 

Zie ook:

Regel 6.27 over contante betalingen

 

NOvUM logoNOvUM
De NOvA organiseert onder de naam NOvUM digitale debatten en interviews over de actualiteit en de praktijkvoering van advocaten. Gasten uit en rondom de advocatuur geven hun visie hierop. Daarbij komen diverse meningen aan bod, het NOvA-standpunt kan hier deel van uitmaken maar dat hoeft niet. U kunt deze debatten digitaal bekijken en reageren via X (@advocatenorde #NOvUM). 

2021