Beveiliging

De fysieke advocatenpas of digitale advocatenpas-app is drie of vijf jaar geldig. In beide gevallen is het standaard betrouwbaarheidsniveau Substantieel (voorheen STORK-3). Voor het optionele persoonlijke certificaat dat kan worden bijbesteld geldt betrouwbaarheidsniveau Hoog (voorheen STORK-4). Dit certificaat is alleen mogelijk met een fysieke advocatenpas in combinatie met een geldigheidsperiode van drie jaar.

Betrouwbaarheidsniveau Substantieel
Voor toegang tot de webapplicaties van de NOvA, Rechtspraak, Raad van State en Hoge Raad is de advocatenpas of app met betrouwbaarheidsniveau Substantieel voldoende, ook voor digitaal procederen.

Beroepscertificaat met betrouwbaarheidsniveau Hoog
Op de fysieke advocatenpas kan tegen meerprijs een beroepscertificaat worden besteld. Dit certificaat heeft betrouwbaarheidsniveau Hoog. Feitelijk bestaat het uit twee losse certificaten:

  • Een persoonlijk certificaat waarmee u documenten rechtsgeldig digitaal kunt ondertekenen. Daardoor kunt u geheel digitaal werken en hoeft u documenten niet eerst te printen, met een pen te ondertekenen en weer in te scannen.
  • Een certificaat waarmee u e-mails digitaal kunt ondertekenen, zodat de ontvanger zeker weet dat het bericht van u afkomstig is. Dit certificaat kunt u ook gebruiken om e-mails versleuteld naar u toe te laten sturen. Met het certificaat kunt u deze ontsleutelen.