Zo werkt de advocatenpas en -app

De advocatenpas is er in de vorm van een fysieke pas of digitale app. Iedere advocaat kan maar één advocatenpas (een fysieke pas óf een app) hebben. Bekijk de keuzehulp voor meer informatie over wat de mogelijkheden zijn van de pas of de app.

Zo werkt de advocatenpas
De advocatenpas is er in de vorm van een fysieke pas met chip. Door de pas in een cardreader te steken en de juiste pincode in te vullen, genereert de cardreader een unieke code (One Time Password, OTP) die tijdens het inloggen moet worden ingevoerd.

De fysieke pas doet ook dienst als pas waarmee advocaten toegang krijgen tot gevangenissen en rechtbanken.

Zo werkt de advocatenpas-app
De advocatenpas is er ook in de vorm van een app op de smartphone. Om in te loggen op een webdienst (bijvoorbeeld van de NOvA of de Rechtspraak) vult u alleen uw A- of G-nummer in en drukt u op de knop “Inloggen”. In de advocatenpas-app op uw telefoon verschijnt nu automatisch een notificatie dat er een aanmeldverzoek is. Ontgrendel uw telefoon en vervolgens de advocatenpas-app. Dat kan met een pincode of – afhankelijk van uw toestel – met een vingerafdruk of FaceID. Vervolgens hoeft u in de app alleen maar op ‘goedkeuren’ te klikken, waarna het systeem dit herkent en u wordt ingelogd op de webdienst. U hoeft dus geen aparte codes meer te genereren met een cardreader en deze over te tikken.

Bij aanschaf van de advocatenpas-app ontvangt u tevens een chiploze fysieke pas voor toegang tot justitiële inrichtingen en rechtbanken.

Advocatenpas-app downloaden en installeren
SafeNet MobilePASSDe advocatenpas-app kunt u downloaden in de app-winkels van Google en Apple. Let op: de naam van de app is SafeNet MobilePASS+. U herkent deze app aan het hiernaast getoonde logo. Om de app te kunnen gebruiken heeft u eenmalig een activeringscode nodig. Deze code ontvangt u, samen met een instructie om de app te installeren, persoonlijk per koerier als u de advocatenpas-app bestelt bij DigiCert+QuoVadis. Net als bij de reguliere advocatenpas dient u zich hiervoor bij de aflevering te legitimeren.

Een eventuele heractivatie van uw app op een nieuwe smartphone vindt telefonisch met Digicert+QuoVadis plaats, waarbij Digicert+QuoVadis via een aantal methoden uw identiteit zal vaststellen. 

Meer informatie