5sep

NOvA: Wet op de rechtsbijstand op oneigenlijke grond ingezet voor afhandeling gaswinningsschade

“Groningers die gedupeerd zijn door gaswinning moeten allemaal kosteloos rechtsbijstand krijgen. Dit moet echter niet via de Wet op de rechtsbijstand (Wrb) gaan, maar via een nog op te zetten fonds. De overheid moet de rekening betalen, niet de sociale advocatuur”. Dit zei Sanne van Oers, lid van de algemene raad van de Nederlandse orde van advocaten, dinsdag 5 september in De Nieuws BV op Radio 1.

Gaswinning iStock-177027729De Wet op de rechtsbijstand (Wrb) wordt volgens Van Oers nu op oneigenlijke grond ingezet. De Wrb is bedoeld voor mensen met een kleine portemonnee, maar wordt door beide ministeries in gaswinningszaken voornamelijk ingezet om kosten te begrenzen. Advocaten in het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand krijgen een stuk minder betaald dan advocaten met een commercieel kantoor. Door juist via dit stelsel alle gedupeerden – of zij nu binnen of buiten de toevoegingsgrens vallen – te helpen, legt de overheid de rekening neer bij de advocatuur in plaats van bij zichzelf.

Fonds
De NOvA heeft al eerder geadviseerd om met een fonds te werken, waar (sociaal) advocaten die zijn gespecialiseerd in complexe gaswinningszaken zich bij kunnen aansluiten. Door advocaten een passend, marktconform tarief te bieden, kunnen zij voor de Groningse rechtzoekenden de vereiste kwaliteit blijven leveren.

Meer informatie

 

2023