25mei

NOvA steunt oproep VSAN voor snel een reëel perspectief voor sociaal advocaten

De NOvA steunt de oproep van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) aan minister Sander Dekker om eindelijk een reëel perspectief te bieden aan sociaal advocaten in de geest van het rapport van de commissie Van der Meer. De NOvA heeft afgelopen week in een brief aan de justitiewoordvoerders van de Tweede Kamer eveneens opnieuw gewezen op de grote noodzaak om € 150 miljoen te investeren in adequate rechtsbescherming.

Tweede KamerKomende week gaat de Kamer in debat met Dekker over de hervorming van het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand.

Onlangs nog heeft de toeslagenaffaire het belangrijke werk van sociaal advocaten in de schijnwerpers gezet. Toch ontvangen sociaal advocaten al jaren een vergoeding die structureel te laag is in verhouding tot de steeds ingewikkelder wordende zaken. Hierdoor keren steeds meer advocaten het stelsel de rug toe en wordt het moeilijker voor rechtzoekenden met een laag inkomen om rechtsbijstand te krijgen. Om die reden nam de Tweede Kamer onlangs een breed gesteunde motie aan die het kabinet oproept extra geld vrij te maken voor sociaal advocaten.

Volgens minister geen acute nood
In antwoord op recente Kamervragen van de SP gaf minister Dekker echter aan geen acute nood te zien onder sociaal advocaten. Deze uitspraken van de minister zijn onder advocaten zeer slecht gevallen. De minister negeert hiermee alle alarmerende signalen die de afgelopen jaren onder zijn aandacht zijn gebracht door de NOvA, de Nationale Ombudsman en de Raad voor de Rechtspraak.

Zie ook: NOvA en (specialisatie)verenigingen pleiten bij informateur voor investeringen in rechtsbijstand

 

2021