Overheidshandelen en algoritmes

Wat advocaten moeten weten over slimme software, big data, geautomatiseerde besluitvorming.

De overheid gebruikt steeds meer slimme en beslis-ondersteunende software. Deze technieken komen met regelmaat aan bod in zaken tegen de overheid. Advocaten krijgen op hun beurt te maken met slimme software, big data en geautomatiseerde besluitvorming. De laatste stand van zaken over het overheidsgebruik van deze technologische toepassingen werd besproken tijdens het Innovatieplatform op 21 november 2018 in Den Haag.

Marlies van EckWij kijken terug op een informatieve middag, waarin de sprekers ons inzicht hebben gegeven in de vormen van digitale ondersteuning van besluitvorming. We weten nu dat het gebruik van ‘beslisondersteunende algoritmes’ niet een nieuwe ontwikkeling is, maar dat er wel sprake is van een toename van het gebruik. Daarnaast maakt de introductie van ‘machine learning’, naast 'rule-based' algoritmes, dat er meer vragen rondom transparantie en uitlegbaarheid opkomen. 

Sprekers: Rolf Ypma (data scientist bij het NFI), Marlies van Eck (universitair docent aan de Universiteit Leiden), Mark Wilmot (consultant bij Wing), Tom Barkhuysen (advocaat bij Stibbe en hoogleraar aan de Universiteit Leiden) en Niels Jak (senior professional support lawyer bij Stibbe en universitair docent aan de Vrije Universiteit). Discussie met panel en zaal aan de hand van stellingen met Marlies van Eck, Evert Stamhuis (hoogleraar law & innovation aan onder meer de Erasmus Universiteit) en Michelle de Rijke (advocaat bij Van der Feltz advocaten).

Wilt u opname van de bijeenkomst terugkijken? Bekijk de integrale uitzending via Periscope.tv